Militavia - Katonai repülés és légvédelem

Kijev Szelleme - mítosz kontra realitások

2022. május 07. - molnibalage

15-kijev-szelleme.png

Előszó

A 2022. február végén kezdődött orosz-ukrán konfliktus során számtalan videó anyag látott napvilágot, amikből le lehet szűrni ilyen-olyan tanulságokat és képességeket, vagy azok hiányát. Viszont ezzel párhuzamosan kőkeményen zajlik a propaganda háború, ahol olyan kijelentések is elhangzottak mindkét oldalon, amit nem támasztanak alá semmiyen bizonyítékkal. Az egyik ilyen kijelentés, egy pilótáról szól, akit csak Kijev szelleme néven emlegetnek. De ki is ez az ember, és miről is szólhat a történet? Ebben az epizódban ennek járunk utána.

Azok számára, akik inkább a hangoskönyveket és animációt kedvelik a cikk anyaga videón, narrálva is elérhető.

Az állítás és a repülőgépek

Az ukrán fél szerint, a háború első két napjában az egyik pilótájuk hat légigyőzelmet ért el a következő géptípusok ellen Kijev közelében. Két Szu-25-ös, két Szu-35-ös, és egy-egy MiG-29 és Szu-27-es. Ezen gépeknél nem adták meg az altípusokat, ami azért hatással van több képességre is. Vélhetőleg a Szu-25-ből a hidegháborús változatokról van szó, az újabbakból nem túl sok áll rendelkezésre. A MiG-29 hidegháborús változatai szinte teljesen eltűntek már, ezért ez akár SzMT változatot is jelenthet ez. A Szu-27 esetén az alváltozat elhagyása szintén okozhat némi zavart, mert azért értelmezhető képesség többletet jelen egy Szu-27SzM3 egy korábbi változathoz képet.

01_masolata_2.png

Az ukránok szerint a pilóta MiG-29-es típussal érte a győzelmeket. A háború kezdetén három MiG-gel repülő ukrán taktikai repülődandár használt még körülbelül 70 db 9.13-as harci változatot és kétüléses oktató gépeket, amiből az utóbbiak lényegtelenek.

  • Taktikai Repülődandár, Lutszk, két század 9.13-as MiG-29
  • Taktikai Repülődandár, Vasilkov, két század 9.13-as MiG-29
  • Taktikai Repülődandár, Ivano-Frankivszk két század 9.13-as MiG-29

Ezek mellett maradtak még szintén hidegháborús Szu-27-esek, papíron közel ötven darab, két taktikai repülő dandárnál:

  • Taktikai Repülődandár, Mirgorod két század Szu-27-es
  • Taktikai Repülődandár, Ozerne két század Szu-27-es

02_masolata_2.png

Azonban, mivel az állítás szerint ez utóbbival érte el légi győzelmeket az állítólagos pilóta, ezért erre a típusra a továbbiakban nem fokuszálunk. A MiG-29 9.12 változat alapvető képességeit bemutattam a korábbi MiG-29 kontra Gripen videóban, sok egyéb más mellett. Ez az anyag arra alapoz, ezért minden, ami abban elhangzott ez a mostani nem ismétli meg. A releváns részeket lent a videó leírásában linkelem. Az újabb orosz vadászgépek kifejtésénél szintén ez a videó használható alapként, a Gripen C változatához lesznek mérve az orosz gépek alapvető jellemzői.

A körülmények

A hírek nem részletezték, hogy hány bevetés alatt érte el az ukrán pilóta a légigyőzelmeket, de figyelembe véve, hogy ezek az első két napban történtek, túl sok bevetés repülésére egyszerűen nem volt mód. Az ukrán légierőt a támadás után, de talán már előtte is lehetséges, hogy megpróbálták széttelepíteni, hogy a várható orosz csapás ne a földön pusztítsa el őket.

03_masolata_2.png

A másik faktor, hogy a fix vagy kevésbé mobil légtérfelderítő radarok közül valamennyit az oroszok elpusztítottak. Pl. egy szétlőtt P-14 radarról képi bizonyíték is van erről. Az oroszok így a földi radarok segítségével történő rávezetést lehet, hogy korlátozni tudták. Ezen csapások egy részét valószínűleg ballisztikus rakétákkal vagy H-555 típusú manőverező szárnyasbombákkal, vagy parasztosabb nevén cirkálórakétákkal érték el. Hasonló mértékű ellencsapásra az ukrán fél képtelen volt.

04_masolata_3.png

Tekintve, hogy az orosz erők Fehéroroszország területét is igénybe vehették ez azt jelentette, hogy a nagy hatótávolságú felderítő radarok veszély nélkül üzemelhetnek az orosz oldalon, Kijevhez viszonylag közel, alig 100-150 km távolságban. Ezen felül az oroszok légtérellenőrző gépekkel is rendelkeznek, amiket még a radar horizont se gátolja annyira a felderítésben a harci övezet nagyságát számításba véve.

05_masolata_3.png

Az oroszok lényegében az összes határmenti terület légterének felderítésére képesek néhány száz méteres repülési magasság felett 100-150 km mélységben. Sőt, a nagy hatótávolságú légvédelmi rendszerek, akár még mélyen az ukrán légtérben is képesek közepes- és nagy magasságban repülő gépek megsemmisítésére. Ilyen légvédelmi rendszer pl. a Sz-300PM2 vagy az Sz-400-as, de a csapatlégvédelmi Sz-300V család vagy a Buk-M3 is képes erre. Ezen rendszerek bemutatására még nem került még sor csatornán, ezért csak nagyon vázlatosan, a minimumra szorítkozva beszélhetünk ezekről. Elégedjünk meg annyival, hogy ezek akár 60-150 km távolságban is képesek típustól és céltól függően egy vadászgép méretű cél követésére és lelövésére. Egy, a belarusz-ukrán határ közelében levő radar, Kijev felett kb. 500 méter alsó magasságig képes célpontok érzékelésére. Az ez alatt levő célpontok a radarhorizont alatt vannak.

 08_masolata_3.png

Ukrajna csak hidegháborúból visszamaradt Buk-M1, Sz-300V1, Sz-300PSz és PT légvédelmi rakéta rendszerekkel rendelkezik, amik képesek valamilyen szintű területvédelem biztosítására. Az első kb. 30-35 km távolságig hatásos vadászgépek ellen, a többi rendszer kb. 75 kilométerig. Kijev körül nagyjából 5-6 darab Sz-300PT és PSz rakétaosztály települt, nagyjából minden irányból azonos erővel, egymást átfedő megsemmisítési zónával védelmezve a városban és környékén levő kulcsfontosságú objektumokat. Az Sz-200 Dubna rendszereket még 2014-ben vonták ki.

09_masolata_3.png

Ilyen peremfeltételek mellett kellett felvennie a harcot bármilyen ukrán pilótának. Lényegében, ha nem kis magasságon repültek be a gépek a harci zónába, akkor azok felderítése már nagy távolságból megtörténhetett. Ez mindkét oldal esetén igaz lehetett, de az oroszok ezen a területen fölényben voltak.

Az érintett repülőgéptípusok az eset kapcsán

A szovjet időkből örökségként maradt MiG-29 vadászgépek csak az R-27R félaktív vezérlésű légiharc rakétával képesek látótávolságon túli harcra. A 9.13 változatnál azonban már lehetséges ezek függesztési pontján, a két legbelsőn póttartály hordozása, amire a 9.12 változat nem volt képes. A kabin mai szemmel teljesen elavult, többfunkciós kijelzők nincsenek, nincs felülnézeti mozgó térkép, mint a korszerű típusokon és gépek közötti adatkapcsolat sem. A kis hatótávolságú légiharc rakéta, az R-73 ’70-es évek végét jelentő frekvencia modulált infravörös vezérléssel bír. A repülőgép radarja hagyományos, mechanikus legyezésű, a radar mellett egy nem túl korszerű infravörös célkereső berendezéssel rendelkezik a MiG, ez a KOLSZ.

A KOLSz képes több célpontot érzékelni a pásztázásnak köszönhetően, de radarral ellentétben sebesség és távolság mérésére egyszerre több célra alkalmatlan. A rendszer része lézeres távolságmérő is, de az csak egyetlen, már követésbe vett célra mérhetett rá. A célpont jellegétől függően a távmérő csak 3-6 km távolságig működik. Ennél nagyobb távolság estén nem ad információt. Közeledő célpontok ellen az észlelési távolság 10 km-nél ritkán több még ideális esetben is, nemhogy rossz időben. Hátsó féllégtérből a maximális távolság 20-30 km körüli, de ez idealizált érték, nagy magasságban és tiszta időben.

Ezzel szemben az állítólagos győzelmi listán szereplő Szu-35 vadászgépek kabinja a korábban bemutatott Gripenéhez hasonló, sőt azt meg is haladja. Nagyméretű többfunkciós kijelzők gyerekjátékká teszik a navigációt és a helyzetkép áttekintését. A gépek egymás közötti adatkapcsolattal rendelkeznek, ahogy a Gripen is. A Szu-35 aktív elektronikus nyalábeltérítéses, vagyis AESA elven működő radarral rendelkezik, ami ráadásul nagyobb méretű antennával bír. Ezen a téren még a magyar Gripeneket is felülmúlja, nemhogy az ősrégi MiG-et. A Szu-35 is rendelkezik infravörös célfelderítővel, de az egészen más, XXI. századi színvonalú. Nagyjából annyira korszerű a Szu-35-höz képest egy ukrán MiG-29 9.13 vadászgép fedélzeti elektronikája, mint egy C64 számítógép egy mai PC-hez mérve.

10_masolata_3.png

A Szu-35 ezen felül nem félaktív, hanem az aktív radarvezérléssel bíró R-77-1 légiharc rakéta alkalmazására is képes. Ez lényegében a MiG-29 kontra Gripen videóban bemutatott AIM-120 AMRAAM rakétához hasonló fegyver és ugyanolyan előnyöket biztosít az az R-27R-rel szemben.

A hab a tortán, hogy az újabb Szuhoj körkörösen, rakétaindításra figyelmeztető infravörös érzékelőkkel bír. A rendszer alapelve, hogy az indításkor a hatalmas teljesítménnyel és hosszú lánggal égő rakéta-hajtóművek sugárzását érzékelik, illetve a felmelegített levegőét. Az érzékelt jel relatív elmozdulása alapján még az is eldönthető, hogy az érzékelt forrás a repülőgép felé mozog vagy sem. Az érzékelők segítségével az infracsapdák használata automatikusan lehetséges. Ezzel szemben ez az ukrán MiG-29 számára csak manuálisan lehetséges. A pilóta két szép szemén kívül nincs más, amivel érzékelni lehetne egy rakéta-indítást, és azt is csak akkor, ha nagyon közelről és a pilóta látómezőjében történik. A Szu-35-nél, amennyiben látótávolságon túli rakétaindítás történik, akkor az infravörös érzékelőnek hála a kitérő manőverek végrehajtása hamarabb kezdhető meg, amikor akár egy aktív radarvezérlésű rakéta még fel sem kapcsolta a radarját.

Összefoglalva, egy ukrán MiG-29 erős túlzással mondhatni süket és vak egy orosz Szu-35-höz képest. Igen nehéz elképzelni azt, hogy az sokkal fejlettebb vadászgépből kettőt is lelőjenek vele úgy, hogy a Szu-35 hatótávolsága messze meghaladja a MiG-ét, ami messze rugalmasabb bevetéstervezést és végrehajtást tesz lehetővé. Ráadásul, mivel vadászgépek alapvető alkalmazása az, hogy géppárban repülnek az vizionálni, hogy szerencsésen, egymás után egyesével repülő gépeket lőtt le bármilyen ukrán pilóta kb. a népmese kategóriáját üti meg.

Lehetséges forgatókönyvek

11_masolata_3.png

Az orosz földi telepítésű radarok, a légtérellenőrző gépek, illetve a nagy hatótávolságú légvédelmi rendszerek miatt 300-500 méter feletti repülés öngyilkos hajlamú viselkedés lenne. Emiatt szinte az egyetlen szóba jöhető taktika az „üss és fuss” jellegű bevetések repülése, végig kismagasságon, ami a fentiek miatt nagyon nehezen kivitelezhető és egyes területeken kvázi lehetetlen.

12_masolata_3.png

Végig kismagasságon repülve, a teljes légiharc fegyverzettel a MiG-29 hatósugara olyan csekély lenne, ami annak harci bevetését szinte értelmetlenné teszi. Őrjáratozási ideje még alig 200 km-es távolságban is 30 perces nagyságrendben lenne mérhető. Még nagy magasságban is alig 500 kilométeres hatósugárral rendelkezik a MiG-29, néhány perces légi harcra elengedő üzemanyag tartalékkal. Amennyiben a MiG feláldozza látóhatáron túli légiharc képességét, akkor három póttartállyal számottevően nagyobb hatósugár érhető el. Így végig kis magasságon repülve, a szétszórt, távolabbi területről felszállva, a radarok felderítési zónája alatt a MiG már képes számottevő ideig levegőben maradni. Kb. 1000 km/h sebesség tartása tengerszinten lehetséges úgy, hogy pár perc légi harc mellett is kb. 450 kilométeres hatósugár adódik ki.

13_masolata_3.png

Végig kis magasságon közelítve is meg a célterületet az orosz légtérellenőrzők általi felderítési esély a távolság csökkenésével egyre nő. Azok képesek figyelmeztetni a harci zónában tartózkodó orosz repülőgépeket, már ha vadászgépek esetleg nem észlelték volna maguk a célt. Éjszaka ráadásul terepkövető kismagasságú repülésre a MiG-29 alkalmatlan, nem rendelkezik sem éjjellátóval a pilóta, sem terepkövető radarral a vadászgép.

 Amennyiben feltesszük, hogy az ukrán gépek kis magasságon közel tudtak kerülni az oroszokhoz, akkor esetleg felmerülhet, hogy az irakiak által alkalmazott úgynevezett „zsiráf” taktikával próbálkoztak. Kis magasságú passzív célra rávezetés a földről, a vadászgép radarjának használata nélkül. Ekkor közelről ugrásból, kis hatótávolságú R-73 infravörös rakéta indítása a cél, majd azonnal olajra lépni. A MiG-29 9.13-as változat nem képes az R-27T, nagyobb hatótávolságú infravörös vezérlésű rakéta használatára. Ez azt jelenti, hogy a célokat még oldalról támadás esetén is kb. 8 km-re szükséges megközelíteni. Hátulról támadás esetén 4-5 km-nél is közelebb kell menni, főleg, ha manőverezik a célpont.

14_masolata_3.png

Ehhez viszont szükségesek a megmaradt földi telepítésű radarok és az automatizált rávezetési rendszerek. Ezek és a MiG közötti adatkapcsolat segítségével kis magasságon a cél mögé, de legalább oldalsó irányból közelítő elfogási pályára vezetik a MiG-et. Ezzel a taktikával talán szerencsésen képesek voltak lelőni a régebbi gépek közül néhányat. Ezek kortársai lényegében az ukrán MiG vadászoknak, kivéve, ha Szu-27SzM3-at takar a Szu-27 típus. Az már képes az R-77 rakéta használatára is, de más téren kb. MiG színvonalát képviseli. Régi kabin, mechanikus legyezésű radar stb.

A Szu-25 gépeknél, ha azokat nem sikerült meglepni, akkor azok lelövése meglepően nehéz lehet, mert az amerikai A-10 támadó géphez hasonlóan tele vannak tömve infracsapda kazettákkal, akár 200-nál több is betárazható a zavarótöltetekből. Senki se mondhatja, hogy nincs elég ezekből, a ma már korosnak mondható R-73 rakéta ellen. Viszont ezek a gépek még elmenekülni se tudnak, a gépek jellemző maximális harci sebessége 600-700 km/h táján van, addig a MiG utánégető használata nélkül is képes az 1200 km/h sebesség elérésére tengerszinten.

A probléma az, hogy még sikerülne is közel kerülni az orosz gépekhez csak a KOLSZ infravörös célkeresővel és földi rávezetéssel, akkor a tömegesen kilőtt infracsapdák valószínűleg megtévesztik az R-73 rakétákat. A Sivatagi Vihar alatt a R-73 kortársát, az AIM-9M7/8 változatú rakétákat kb. fél tucat-tucat nagyságrendű infracsapda megtévesztette, nem is egyszer. Végső esetben a gépágyú használata is felmerülhet, de a támadást akkor is gyorsan kell végrehajtani. A Szu-35-ösön ráadásul körkörösen beépített, infravörös érzékelőből álló rakétaindításra figyelmeztető rendszer is van, amit pont az ilyen esetek elkerülésére is alkalmaznak. Ha a rendszer valóban jól működik, akkor a siker esélye papíron elég csekély a Sivatagi Vihar tapasztalatai alapján.

15_masolata_3.png

Azt is nehéz elképzelni, hogy ha bármilyen lelövés történt volna, akkor azt az elvileg számbeli és minőségbeli fölényben levő orosz vadászgépek ne torolták volna meg a helyszínre sietve, amik az ukrán gép üldözésére is képesek lettek volna. Az, hogy az orosz vadászgépek hogyan és mennyit járőröznek, arról megbízható publikus információ viszont nemigen van.

Az A-50 vagy A-100 légtérellenőrzők a földháttérben repülő célok követésére is alkalmasak. Tehát az, hogy kis magasságon, földközelben is akár közel kerüljön egy ukrán vadászgép egy oroszhoz, csekélynek látszik. A terep jellemzően sík, nagy hegyek nem gátolják a radarral történő felderítést. Az orosz légtérellenőrző gépek képességei viszont nem publikusak. Papíron elvileg képesnek kéne lenniük a 150-200 km távolságban földháttérben repülő cél követésére.
16_masolata_1.png

De akkor itt most álljuk meg egy pillanatra és kapjunk már a fejünkhöz... Mert egészen eddig úgy tettünk, mintha a földi telepítésű légvédelem nem is létezne, csak felderítő radarok. A háború előtt a Kijev közelében települt mondjuk öt darab Sz-300 rakéta osztály 5x6 db célcsatornával rendelkezik, tehát 30 darab célt képes egy időben támadni. Ezek átfedő megsemmisítési zónája egyes irányokban 12-18 célcsatornát is lehetővé tesznek. Erre jönnek még a további elérhető légvédelmi rendszerek, amik szintén képesek közepes és nagy magasságú célok megsemmisítésére, mint pl. a Buk-M1. Ezek után elképzelni azt, hogy az ukránok majd elavult vadászgépeket küldenek fel, amik egy időben, egy célt képesek támadni, hogy bármilyen orosz gépet lőjenek le, véleményem szerint nevetséges elképzelés. Helikopterek ellen repültek ilyen bevetéseket egyes videók szerint, mert azok is gyakorlatilag végig talaj közelében, terepkövető módon repülnek.

17_masolata_2.png

A realitás inkább az, hogy mindkét oldal légierejét kis magasságra kényszerítik a több célcsatornával rendelkező, területvédelemre alkalmas légvédelmi rendszerek. Emiatt látható számtalan videó felvételen, hogy még március végén is kismagasságban repültek az orosz gépek. De ezen felvételek nem Kijev közelében készültek. Ezért nem tekinthetők referenciának arra, hogy Kijev közelében milyen az orosz légtérellenőrzők területi és minőségi lefedése, vagy az esetleges vadász őrjáratok eloszlása és minősége. A kismagasságú repüléssel viszont mindkét oldal számára lehetőséget adnak a vállról indítható légvédelmi rakéták alkalmazására. A közepes- és nagy magasságban repülés a nagy hatótávolságú és sok célcsatornával bíró radarvezérlésű légvédelmi rendszerek ellen nem vállalható fel. Még az alternatíva is jobb, ami viszont elkerülhetetlenül veszteségekhez vezet.

Egyes töredék információk szerint az orosz vadász- és csapásmérő gépek próbálkoztak az ukrán radarvezérlésű légvédelem elnyomásával és megsemmisítésével, de sikereket felmutatni kezdetben nem tudtak. De ennek a témának bővebb kifejtéséhez szükséges lenne a Sz-300 család mélyebb bemutatása, ami nem célja ennek a videónak.

Következtetések

Az ukrán fél semmiféle bizonyítékkal nem szolgált a lelövések kapcsán, ezzel szemben orosz oldalon legalább drónok lelövését igazoló HUD felvételek láttak napvilágot. A fenti körülményeket figyelembe véve, szinte biztosra vehető, hogy ez a szuperpilóta és sikerei csak a fantázia szüleményei, vagy az esetleges minimális sikerek felnagyítása. A harctér környezete és az állítólagos lelőtt gépek minőségbeli eltérése semmiféle alapot nem szolgáltat arra, hogy túl sok hitelt kéne adni ennek az egész történetnek.

18_masolata_2.png

Már eleve furcsa, hogy miért pont MiG-29-re alapozták az egész történetet, mert azzal csak még hiteltelenebb technikai szemmel nézve. Az ukrán Szu-27-essel a fenti helyzet annyiban tér el, hogy több rakétát lenne képes vinni, az R-27T használatára is képes, illetve számottevően nagyobb a hatósugara. Szükség esetén a félaktív radarvezérlésű R-27R is hordozható. A Szu-27 hatalmas belső üzemanyag kapacitásának köszönhetően sokkal nagyobb távolságból képes végrehajtani a bevetéseket, minimálisan nagyobb sebességgel. Az R-27T megsemmisítési zónája kinematikailag nagyjából 2-2,5 félszerese az R-73-nak. Amennyiben a célt képes követni az infrafej, akkor ez kihasználható és akár 12-15 km távolságból is indítható a rakéta oldalirányú megközelítéskor. Ez a régebbi típusok ellen előny, mert vizuálisan az indítás észlelése gyakorlatilag kizárható. Ellenben a megközelítési fázisban a gép nagyobb radar keresztmetszete elvileg kicsivel nagyobb távolságból teszi észlelhetővé a MiG-gel szemben. De ettől sem változik meg a helyzet alapvetően, ezzel a típussal is a siker esélye kicsi, a kockázat nagy, a telepített Sz-300-assal operáló légvédelem továbbra is jobb választásnak tűnik.

Közreműködők

 

  • Molnár Balázs                                Grafika, animáció, szöveg
  • Galcolm                                          Technikai lektor
  • Cifka”Cifu” Miklós                           Technikai lektor

 A Patreon csatorna elérhetősége az extra tartalomhoz és a csatorna támogatásához.

https://www.patreon.com/militavia

A bejegyzés trackback címe:

https://militavia.blog.hu/api/trackback/id/tr8017825813

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Sir Gombóc 2022.05.08. 14:34:03

@Wildhunt: a feni cikk egy könyv szerinti forgatókönyvről szól, de ebben a háborúban szinte semmi sem ment, főleg az első napokban, hetekben, úgy.

molnibalage · https://militavia.blog.hu/ 2022.05.08. 14:51:24

@Sir Gombóc: Ha nem érted meg, hogy miért, akkor nem értetted meg a videót sem. Mert amikor igen jó eséllyel nyomon követ az AWACS, akkor nem az utazósebességgel cammogsz, amikor az ellenfél túlerőben van és több irányból is képes a légtérbe berepülni.

savaz 2022.05.08. 14:52:04

@Wildhunt: Attól még, hogy a sztori egyes részei nem voltak igazak, vagy valaki más egy DCS videóval turbózta fel a saját továbbadását, attól még nem lehet azt a következtetést levonni, hogy a sztori minden eleme hamisítvány (kognitív disszonancia ide vagy oda).

Pont azt próbálnánk kideríteni, hogy mi belőle az igaz, és ebben nem mennék el Molni teljes tagadásáig, mert az biztos, hogy aznap járt ott néhány Mig-29-es és akár le is lőhettek valamit.
Az meg már nem része a sztorinak sem, hogy nem tévedtek el, vagy egyáltalán hazaértek-e utána.

A kérdés szerintem csak annyi, hogy mit lőhettek le és az hova esett. Van egy hírünk egy Belaruszban leesett Szu-25-ről, de fénykép és videó van legalább két légieszközről, ami a Dnyeperbe esett (egy orosz Mi-8 meg egy ukrán Mig-29) szóval oda eshetett más is, meg leeshetett Belaruszban is ez-az.
Talán megvolt a 6 lelőtt eszköz összesen aznap, és egy szerencsés pilóta akár több gépet is lelőhetett.

molnibalage · https://militavia.blog.hu/ 2022.05.08. 14:52:28

@Sir Gombóc: Az, hogy laikusok nem fogadtak volna rá, az semmire nem referencia.

savaz 2022.05.08. 15:26:13

@molnibalage:

A wiki szerint az A-50 tíz vadászt, vagy földi támadó gépet tud irányítani. Ez mennyire lehet igaz, illetve ennyi irányítása mellett hány célt képes követni?

arthurthedent 2022.05.08. 15:48:51

@Wildhunt: "attól még hogy a te kognitív disszonanciádba nem fér bele, hazudtak és az egész hamisítvány volt. Ahogy az egész fenti cikk arról szól, hogy mindez miért nem lehetett igaz."

Hát persze. Semmi sem igaz abból, amit az ukránok mondanak, teljesen lehetetlen, hogy egy vadászgép lelőjön hat orosz vadászgépet. Meg az is lehetetlen, hogy 40 kilométer orosz konvoj beragadjon a sárba. Meg az is lehetetlen, hogy az oroszok civileket lőnek tarkón. Meg nyilván nem lőhették ki a zászlóshajót, nincs róla videó. Nyilván sok száz tankot sem lőttek ki és csak pár száz orosz katona halt meg, nem 25 000, mert az is lehetetlen.

Mást sem hallani tőletek, csak azt, hogy minden amit az ukránok mondanak lehetetlen, minden amit az oroszok nyomnak nagyon is valószínű. Hát persze. És nálam van kognitív disszonancia. :D

Éhes ló 2022.05.08. 15:53:21

Egy ukrán álhírt habosítotok.

De legalább érdekesen, még ha feleslegesen is.

Sir Gombóc 2022.05.08. 16:01:24

@molnibalage: nem tudsz elvonatkoztatni a könyv szerinti paraméterektől.

Sir Gombóc 2022.05.08. 16:04:12

@molnibalage: a laikusok lehetetlennek mondták volna.

molnibalage · https://militavia.blog.hu/ 2022.05.08. 19:51:32

@savaz: Ez még az ős A-50 változat, totálisan elavult infó. Ez amúgy 10 köteléket jelent, mert csak a 2-4 gépes kötelékek vezéreit irányította volna, azokat követték volna a kísérők.

molnibalage · https://militavia.blog.hu/ 2022.05.08. 19:52:52

@Sir Gombóc: Ennek a mondatnak nincs jelentéstartalma.

Az F-117, ezért is laikusok. A SV is történtek tudtommal indítások F-117-re és az AF alatt is volt egy sérült gép és még több indítás. A gép nem volt lelőhetetlen közel sem.

gigabursch 2022.05.08. 21:00:24

@molnibalage:
Várom!
Végigolvasom!
Ezt veheted fenyegetésnek!

Magyarország államformája ... Válsághelyzet 2022.05.08. 22:22:57

@Wildhunt: "az egész fenti cikk arról szól, hogy mindez miért nem lehetett igaz."

Ha megkérdezel egy fideszes beszélő fejet, bármikor bebizonyítja neked - mert még egy hülye is tudja - hogy az oroszok sose támadnák meg Ukrajnát. Ha meg mégis megtámadják, az elfoglalása nem tarthat tovább 1-2 hétnél.

Trükkös dolog a negatív bizonyítás, nem nagyon szokott sikerülni. :))

A "Kijev szelleme" meg egy rokonszenves, romantikus mítosz, és szerintem jó eséllyel lehet valóságalapja is. Nagyon nagy szüksége van az ukránoknak ilyenekre.

Wildhunt 2022.05.08. 23:23:28

@_atpijkamo_: lefordítom amit mondtál : az ukránok hazudtak, de nem baj.

Magyarország államformája ... Válsághelyzet 2022.05.09. 00:02:50

@Wildhunt: "az ukránok hazudtak"

Azt nem tudom, hazudtak-e. Azt tudom, hogy a csúti geci akkor, és csak akkor hazudik, ha mozog a szája. :))

Az ukránok és az oroszok is próbálják nagyobbítani az ellenség-, és kisebbíteni a saját veszteségeiket. Még mindig a ruszkik hazudnak egy-két nagyságrenddel többet.

Galaric 2022.05.09. 04:10:59

Jó kis írás ismét. Én a te verziódat fogadom el.

gigabursch 2022.05.09. 06:07:55

@_atpijkamo_:
Gratulálok Cicus!
Ismét hoztad a hülye, nyakatekert formádat!
Kicsit túlteng benned a Stockholm-szindróma...

konrada 2022.05.09. 11:28:34

...azért... ...ha elfogadjuk, hogy ez egy USA proxyháború, akkor érdemes azt is számba venni, hogy amiképpen átvették a kémrepülők szerepét a műholdak, úgy egyre inkább átveszik az AWACS -okét is.

...azaz nem feltétlen kell már ott mozogni a gépeknek sem. (...de ha mégis szükséges: elég nagy már a mostani AWACS-ok felderítési távolsága, így akad olyan NATO ország, nemzetközi terület, ahol akár Kijevig is ellátni.)

...de persze én sem hiszem ezt a nagy ukrán légi győzelmeket, de azért vegyük észre: ez nem tisztán orosz-ukrán háború: már eleve komoly mennyiségű nyugati tanácsadó-technikai eszköz ment Ukrajnába a háború előtt is, így nem biztos, hogy a gépeik teljesen vakon mehetnek.

Igazamvanvagyigazamvan? 2022.05.09. 12:03:12

@molnibalage: jó a cikk, bár néhány kérdés megválaszolatlan marad: hol az oroszok légtérellenőrzése? Nemhogy a Kijev kõré telepített légvédelmet nem semmisítették meg, de a felvonuló szárazföldieket sem támogatták.
Kijev szelleme hősi mítosz? Ja. Ilyet gyártanak minden háborúban. A felmrntő orosz csapatokat szovjet zászlóval váró bábuska is az.
Akármilyen támogatást kap Ukrajna, az azon az alapon, ahonnan te vizsgálod az orosz gépek lelövését, egy sokkal fejletlenebb technikájú hadsereggel nem lenne kivitelezhető. És mindegy, hogy egy ukrán lôtt le négy oroszt, vagy négy ukrán.
A valóság mást mutat.
Az orosz hadigépezet akadozik. A gond valahol máshol lehet.
Már nem a Moszkva az rgyetlen hadihajó, amit támadás ért, és harcképtelenné vált. Ott sincs minden rendben. Hisz azt írod, az oroszok olyan radartechnikával, elhárító rendszerekkel rendelkeznek, ami ezt lehetetlenné teszi.

Igazamvanvagyigazamvan? 2022.05.09. 12:06:12

@Wildhunt: nem, nem ezt mondta. Azt mondta, mindkét fél hazudik, csak a fideszesek az orosz hazugságot igazságként élik meg.

molnibalage · https://militavia.blog.hu/ 2022.05.09. 12:12:53

@konrada: Ez egészen biztos nem igaz.

Egész egyszerűen nem képes olyan időben olyan tracket adni, mint egy radar egy műhold. Egy AWACS data linken kb. 6-10 sec laggal data linken áttol egy céljelet. Egy műhold erre optikai úton hogyan lenne képes?

Ha meg felhő alatt repül egy gép, akkor egyáltalán nem látja semmilyen műhold. Ezen felül egy műhold ritkán van pont egy terület felett, ameddig az AWACS pontosan ott van, ahol őrjáratozik.

molnibalage · https://militavia.blog.hu/ 2022.05.09. 12:15:31

@konrada: Egy repülőgépnek csak rádión beszédben átadni egy komplex helyzetképet nem lehet.
Az 1999-es AF előtt annyira nem vágytak a data linkre az F-15 zsokék. Utána már nagyon. De erről talán egy másik videóban lesz szó.

molnibalage · https://militavia.blog.hu/ 2022.05.09. 12:18:04

@Igazamvanvagyigazamvan?: Ez nem egészen igaz, mert számtalan elhagyott Tor járművet láttunk, amit elvontattak, meg egy komplett Tunguszka szakaszt gyújtottak fel. Egy támadó zl. teljes légvédelmi volt ottan a bokorban. A miértet és sem értem / tudom, de az eszközök ott voltak.

A NATO oldali felderítő támogatás a légi harcba nem sokat ér, túl sok a lag, nincs közvetlen data link kapcsolat. De az, hogy pl. egy RQ-4 felderítése alapján odaszólnak, hogy hol van kb. a Moszkva és nem sugároz ki semmit, az 10 perces laggal is jó. Be lehet ez alapján próbálkozni.

Egy repülőgép számára egy 30 másodperces adat már elavult lehet...

molnibalage · https://militavia.blog.hu/ 2022.05.09. 12:19:39

@Igazamvanvagyigazamvan?: A polidilit tessék befejezni. Ez egy technikai témákkal foglalkozó oldal.

Igazamvanvagyigazamvan? 2022.05.09. 12:28:52

@molnibalage: tehát a gond mégiscsak máshol van. A felvonuló orosz járműveknek nincs légi védelme. A mai napon ismét kilőttek két orosz hajót.
Ez azt jelentené, hogy az ukránok korszerůbb eszközöket használnak?

konrada 2022.05.09. 12:37:38

@molnibalage: Ezen nem fogok vitatkozni, mert nem értek hozzá.
...de: tudtommal van már olyan műholdjuk az amcsiknak, mely már viszonylag alacsony magasságban is képes geostatikus pályán haladni, olyan optikai kamerákkal, melyek képesek a felhőn átlátni, és olyan magasságban, mely - persze megtámogatva szoftveres követővel - képes gyakorlatilag jelenidejű kapcsolatra.
... de ettől még elfogadom, hogy még nincs üzembiztos műholdas célrávezetés, mert nem értek hozzá.

Wildhunt 2022.05.09. 13:52:25

@Igazamvanvagyigazamvan?: értem. Te is kezeltesd magad, a monománia veszélyes. Párban biztosan olcsóbb is.

Wildhunt 2022.05.09. 13:54:53

@konrada: persze, ez orosz - NATO háború.

molnibalage · https://militavia.blog.hu/ 2022.05.09. 14:28:08

@Igazamvanvagyigazamvan?: Most meg a haditengerészeti légvédelmet mosod össze a csapatlégvédelmivel. Kérlek fogalmazd meg egyértelműbben mi a kérdésed.

molnibalage · https://militavia.blog.hu/ 2022.05.09. 14:30:54

@konrada: Itt fizikai képtelenségeket írsz le. Nincs olyan, hogy alacsony magasságú geostacionárius. A sebesség és a pályamagasság kötött. A geostaticoner pálya az egy adott pályamagasságot jelent és pont. 35700 km táján. Alacsony pályamagasságon nem tudsz egy pont felett maradni. Pont.

Felhőn átlátni meg optikailag lehetetlen adott vastagság felett IR vagy akár látható fényben.
Nincsenek csodák.

project640 2022.05.09. 15:32:27

ezt most miért kellett? imádom a blogot .... és írtatok egy, eddig egyébként senki számára nem hihető, nem komolyan vett, történetnek a negálását ..... és a végén a kis megjegyzés:
'vagy az esetleges minimális sikerek felnagyítása' :-(
hát ezt nem vártam volna tőletek ..... legközelebb inkább arról írjatok, hogy a 'nagy, rettenthetetlen' orosz légierő még mindig nem ura a légtérnek

nyilvánvaló, hogy tele van mindkét oldal fals infókkal, fals hírekkel .... de azért -könyörgöm- vegyük észre, hogy fake és fake hír között óriási a különbség!!!!

ti pedig fennt kiragadtatok egy olyat, melyet még az átlag ukrán sem hisz el ... ez nem rátok vall. ... több komolyságot vártam volna a csapattól .... miért érzem már megint azt a fránya 'de kár, hogy nem az oroszok a jobbak' érzést

rohadt nehéz kimondani, hogy itt bizony egy nagyon is hatékony, innovatív, taktikai szinten tökös ukránokról van szó?

teljes csalódás a téma-választás .... tök sajnálom

molnibalage · https://militavia.blog.hu/ 2022.05.09. 16:02:12

@project640:

Mi a bánaton alapul az "de kár, hogy nem az oroszok a jobbak' érzést" duma?

1. mi az, hogy "megint"? Ez volt az első ukrán háborúval kapcsolatos anyag.

2. Semmiféle ilyen narratívája nincs az anyagnak. Ha te ezt érzed, akkor a hiba a te vevőkészülékedben van a hiba , ami ráadásul nagyon súlyos.

3. Eddig elég sok ember mondta, hogy a videó hasznos, mert az átlagembernek érthetően magyarázzal el a sarokköveket, hogy mi az alap felálléás. Senkinek nem jutott eszébe az, hogy ez a videó komolytalan vagy pro orosz lenne.

4. Amúgy ez annak fényében még viccesebb megjegyzés, hogy a HTKA.hu-n azért nem jelent meg az anyag, mert kb. tele szaladt a zsák azzal, hogy minek engedtek ott teret.
(Sokan viccesen már csak HTKA.ru-nak hívják.) Erre te kitalálod az, hogy én orosz fan vagyok?

AZ
IGEN

Szóval bocs, de neked simán méretes tévképzeteid vannak.

-----------

"rohadt nehéz kimondani, hogy itt bizony egy nagyon is hatékony, innovatív, taktikai szinten tökös ukránokról van szó?"

A videó témájában szó sincs ilyesmiről. Sőt, azt a videót nézve, ahol a két Szu-25-ös előadta, amit ott kb. a 2x2 szintű hiba látszott, amikor csigalassú lafforgást adott előt a két gép és az egyik kb. majdnem saját magát bombázta le. De azt sem citáltam ide, mert az nem ez a téma.

Az majd a Moszkva eseténél lehet a blog témájára vonatkozólag. Na, tessék, itt most spolier volt.
A szárazföldi résszel a blog meg nem foglalkozik.

molnibalage · https://militavia.blog.hu/ 2022.05.09. 16:04:47

@project640: Ja, és amúgy az oroszok nem urai a légtérnek, mert máskülönben nem bombázta volna meg kész Szuhoj a szigetet. De láthatólag képtelenek egy 0-24 órás AWACS + CAP felállítására, ami egy papíron magát szuperhatalomnak kezelő országtól vérciki. De ez sem volt témája a videónak.

Na, akkor ezek után mennyire lepődsz meg.

Sajnos a baj, hogy te azt hiszed, hogy ez az oldali világnézeti alapon mutat be technikai dolgokat.

project640 2022.05.09. 16:56:24

@molnibalage: a megint arra vonatkozott, hogy egy halom 'blog-on' megjelenő általános narratíva - itt nem konkrétan csak a tiédre értettem
DE .... egy színvonalas blog a tiéd, és egy ilyen komoly témában egyből felkapsz egy olyan ukrán story-t, melyet már a legelején nem vettek komolyan szakértői berkekben ...
millió egyéb történet lehetett volna, melyek még igazak is .....
az oroszok nem a légtér urai megjegyzésemmel arra próbáltam célozgatni, ironikusan .... hogyha már valaki blogot ír a háborúról, és abban a legelső egy éppen az ukránokra nézve negatív (ukránok hazudnak) narratívájú téma .... akkor azzal csak azoknak a narratíváját (úgy látom, hogy sajnos hazűnkban a többség) erősíted, hogy nincs különbség ukrán és orosz hír között
pedig van!!!!
és nem is kicsit
, mert felnagyítani egy pilóta teljesítményét, eredményét, és azt reklámozni teljesen megszokott jelenség egy háborúban (, mint egyfajta jóhiszemű kis 'cheat') .... miközben az oroszok pl. olyanokban hazudnak mocskos, szemét módon, hogy a bucsai szarházi, gyáva gyilkosságokat az ukránok követték el

erre írtam, hogy sajnálom, hogy egy ilyen profi blogger, egy olyan profi oldal egy ilyen story-t vesz elő, és elemzi ki .... nem rád vall :-(
az orosz haderő ebben a háborúban semmilyen tiszteletet nem érdemel, mégcsak haditechnikai oldalról sem .... és ez független attól a ténytől, hogy az orosz haderő ma már gyakorlatilag a világ egyik legmodernebb, legtapasztaltabb haderejével szemben harcol
a harcot, a háborút ők választották .... rohadtul nem sajnálom őket, és a hipi-szupi haditechnikai eszközökről kiderül, hogy sehol sincsenek a nyugati megfelelőiktől .... most komolyan? elhitték, hogy a harckocsi fölé hegesztett tákolmány védeni fog egy javelinnel szemben? .... miközben egy kevésbé fejlett TOW-al a jemeni harctéren az abramsakat is kilőttek

molnibalage · https://militavia.blog.hu/ 2022.05.09. 18:49:23

@project640: Ne haragudj, de továbbra sem értelek...

1. Egyből..? A videót feb vége óta terveztem, de csak most jutottam ide.

2. A blog.hu-t szerinted szakértők olvassák? Vagy YT átlag közönsége szerinted az?

3. Az műszaki realitásoknál nincs narratíva, de gratulálok az akadékosokodáshoz. Mivel egy időben csak egy írás jelenik meg, ezért ha meg a másik jelenik meg, akkor meg ukrán fan lennék vagy mi...???

4. Kurvára nem érdekel mi a megszokott.

5. Miért is fáj, hogy egy városi lengeda farvizén a bevetéstervezés alapjaihoz szükséges ismeret felvázolását villantom fel?

Bocs, de szerintem ezt most kéne abbahagynod...

project640 2022.05.09. 20:04:19

@molnibalage: tudom, hogy nagyon sok munka van benne, éppen azért írtam, mert az írásaid szuper jók .... , de ilyettén mondjuk lehetne arról írni egy szakértői cikket, hogy az orosz hírek szerint az első nap a komplett ukrán légvédelmet megsemmisítették ..... de fölösleges róla írni, mert egyszerűen nem igaz
Ugyanígy a fenti story sem volt igaz ... már február végén sem.
Az 5-ös pontoddal egyetértek ... de egy picit olyan, mintha a chemtrailek farvizén írnék egy egyébként komoly cikket a dél-vietnámi vegyi hadviselésről.
Ez a háború annyira kiismerhetetlen, hogy meg merem kockáztatni, hogy azok a standardek, amelyek alapján mondjuk a szovjet légierő tevékenykedett, arra nem képes a jelenlegi orosz légierő. Írsz itt egy nagykönyve való légtérellenőzésről, irányításról, stb ..... én azt látom, hogy az orosz légierő még arra sem képes, hogy taktikai szinten nyújtson támogatást .... 2 hónap alatt nem jutott el oda, hogy a főbb utánpótális vonalakat blokkolja .... írod, hogy 500 m felett öngyilkos a repülés .... pont ezt hangsúlyozom: igen a szovjet a légvédelemmel szemben, de nem az orosszal! 2020-ban volt a karabahi háború, ahol a török drónok szarrá verték az egyébként tapasztalt, magas morállal rendelkező örmény haderőt. Az oroszok meg csak kamilláztak, hogy mi van itt! Hiába van 1-2 jelentős harci technikájuk .... a morál, a korrupció, a hadsereg minden szintjét átható igénytelenség, leszarása, stb ..... csak vigye végig bárki a street view-ot egy szibériai városon ... mit lát az ember? Egy lerohadt országot! Ugyanilyen lerohadt a hadereje is ... ugyanilyen szétrohadt az ország vezetése is ... a benne lakók (5-6 millió kivételével) meg ostoba, meghülyített emberek. Ez a végeredmény 22 évnyi Putyinizmusnak. Amiről te írsz az a szovjet légvédelem képessége, nem az oroszé. 1991-ben a szövetséges légierő 100ezer bevetést hajtott végre 1 hónap alatt ... még kaja sem jutott a fronton lévő iraki sorállománynak .... az orosz légierő már lassan be sem mer repülni ukrán légtérbe. Vegyük észre, hogy amit leírsz, annak semmi köze a valósághoz ... annak a papírhoz van köze .... jól mondod: száraz haditechnikai elemzés .... de semmi köze a valósághoz :-(
És ez az egész haditechnikai elemzés beleágyazva egy meg sem történt storyba. Szóval kár rugózni azon, hogy egy ukrán mig-29 le tud e lőni egy 'fasza, hipi-szupi', orosz su-35-öt, és azt népmesei kategóriának kijelenteni. Minden eddigi írásod tetszett!!!! ... ezt itt helyben mégegyszer leírom .... de ez nem lett jó ... különösen a main line megválasztása egy olyan brutális, hányinger háborúban, aminek még a mai napig sem látja SENKI, hogy ezt most miért! Oroszország kihívta maga ellen a világot ... és ezért meg fogják büntetni .... , hogy ebből fog e tanulni (mint a németek a II VH után), az csakis rajtuk múlik.

gigabursch 2022.05.09. 20:09:52

@project640:
Én kifejezetten örültem, hogy a laikusnak (pl én) is messziről bűzlő történetet @molni és néhány társa szakmai alapon kivesézte és tisztába tette a dolgokat.
Sőt! Sok olyan hadi cselekmény történt, ahol még bőven lesz tennivaló.

gigabursch 2022.05.09. 20:11:44

@molnibalage:
Lehet, hogy nem a blogon témája (inkább talán perverimus vagy lemil, esetleg katpol?)

gigabursch 2022.05.09. 20:17:06

@gigabursch:
..., de az utcai harcok, a termobarikus fegyverek, a kazettás bombák, a tankok, a logisztikai problémák, a drónok, a műhold/awacs támogatás helikoptereknek, a mai "könnyűlovasság" kvaddal, enduroval, pickuppal, stb. bőven ad témát a hadi blogoknak főleg, ha összevetjük a hazai honvédség emberállományával és eszközparkjával, rendelkezésre állásával, stb.

Várom a jó cikkeket.

gigabursch 2022.05.09. 20:20:13

@project640:
Bucsa kapcsán azért elég sok a kérdőjel!
Olvasd el a Guardian vonatkozó cikkeit.
Őket oroszszimpátiával vádolni elég meredek...

Magyarország államformája ... Válsághelyzet 2022.05.09. 20:38:13

@gigabursch: "Bucsa kapcsán azért elég sok a kérdőjel!
Olvasd el a Guardian vonatkozó cikkeit."

Valóban sok a kérdőjel. Miért gyilkoltak meg a ruszkik olyan sok ártatlan civilt? Tömeggyilkos állatok, a gazdád kedvencei.

"The first tranche of bodies numbered around 70, several locals said. Then there was a second mass burial of another 33 people. In total, around 150 civilians are believed to be lying in the church site."

"Although human rights groups have long sought a ban on fléchette shells, the munitions are not prohibited under international law. However, the use of imprecise lethal weapons in densely populated civilian areas is a violation of humanitarian law."

project640 2022.05.09. 21:16:13

@gigabursch: igen igazad van. Ukránok voltak ... meg ukránok lőtték szét Mariupolt, Borodyankat, Harkovot, Bucsát, stb .... az ukránok lőtték szét az evakuálásra küldött buszokat ... a háború meg úgy kezdődött, hogy az ukránok pont atomot akartak lőni Moszkvára.
Gusztustalan, hányinger, hogy valaki megkérdőjelezi, relativizálja azokat a háborús bűnöket! 10 és 10ezer gyerek hagyta el az országot apukák nélkül!!!! Fel tudod te ezt fogni!? Gondolom erről is az ukránok tehetnek .....
tömegsírok, lerombolt nagyvárosok, ezer és ezer ártatlan civil .... persze erről is az ukránok tehetnek .. meg az USA, meg a nyugat ..... Putyin csak védekezett. .... szegény oroszok csak előzetes csapást hajtottak végre. Egy szétrohadt országon ülnek, amelynek vezetői azzal sem foglalkoznak, hogy sok ezer orosz katona nyomorúságos körülmények között hal meg .... orosz anyák ezrei hiába várják fiaikat haza .... több tízezren meg megkapják megcsonkítva, megnyomorítva fiúgyermekeiket .... és persze erről is az ukránok tehetnek .....

savaz 2022.05.09. 21:21:58

@gigabursch:
A cikknek én is örültem, és Molni tényleg jókat szokott írni, de ott van az általam belinkelt videó, ahol aznap két Mig -29-es kavargat Kijev északi külvárosai fölött, ami sajnos az egész érvelést zárójelbe teszi.

Molni arra építette az érvelését, hogy nem juthattak el oda élve, a videó pon ezt cáfolja. Mondjuk attól még a többi nem biztos hogy igaz.

A hírek cáfolásásnál mondjuk szerintem első lépés az lenne, hogy pontosan utánajárunk, ki mikor és hol hozott le pontosan mit is. Mert nem mindegy, hogy vérpistike alkotott valami photosopot a csecsemőméretű f..száról, vagy lehozta a Guiness rekordok könyve is nyomtatásban, hitelesen lemérve.

molnibalage · https://militavia.blog.hu/ 2022.05.09. 22:43:05

@project640: Nos az USA gépek a SV alatt nem 100 ezer, hanem csak 69 ezer bevetést repülétek és ezek egy része nem harci gépek által. És mivel a légierő 90%+ rész jeni volt a 100k sehogy nem jön ki.

theaviationist.com/wp-content/uploads/2016/01/Desert-Storm-infographic-hi-rez.jpg

A karabahi balhéban hol volt Tor-M1/M2, Sz-300PM2, Buk-M3 és Sz-400?

Szerinem nem kéne ezt a sztereotip kommentelést erőltetni.

molnibalage · https://militavia.blog.hu/ 2022.05.09. 22:45:28

@gigabursch: Mármint mi?
Az a p nevezetű blog volt az, ami szemenköpte anno a saját mottóját is, bottal sem piszkálnám meg.

lemil.blog.hu/2018/10/08/repulni_csak_pontosan_szepen-_az_f-35_vadaszgeprol_kozerthetoen

molnibalage · https://militavia.blog.hu/ 2022.05.09. 22:47:04

@savaz: De pont arról szól, hogy élve még eljuthat oda. A felemelkedés és a túlélés orosz gépekbe belekötés után az, ami nagyon alacsony valószínűségű. Amúgy végig is nézted a videót? A végén szóba kerül, hogy főleg heliket próbáltak lelőni. Kettőt lehet találni miért...

arthurthedent 2022.05.09. 22:54:14

@molnibalage: "A felemelkedés és a túlélés orosz gépekbe belekötés után az, ami nagyon alacsony valószínűségű. "

Másrmint úgy érted, hogy az orosz légierő az első napok óta uralja a légteret, hogy az ukránok mozdulni sem tudnak? Mondjuk én ma is láttam vagy 5-6 új videót amit az ukránok raktak fel a lgitámadásaikról. Valahogy ez a beleköthetetlen ruszki gépek kissé legendásak nem?

Ez a te legendád mennyire más mint a kijev szelleme legenda? Nem kötözködésként mondom, tényleg, csak mindig is érdekelt, hogy az emberek hogyan különböztetik meg a hitüket a tudásuktól...

molnibalage · https://militavia.blog.hu/ 2022.05.09. 22:56:48

@arthurthedent: Vegyük már észre, hogy a legnyugatibb részen levő szigetet is az után merték bomázni, hogy Moszkva már nincs ott, a szigeten a légvédelmet elvileg elhallgattata drón és más ÉS aztán ment két gép.

Mert az orosz valahogy nem képes még Krímből sem CAP-elni.

A fenti rész meg Kijev környékéről szól. Ahol Sz-400-tól kezdve minden is volt az ELSŐ két nap.
Most meg a hatvandik vagy hetvenedik van?

Szóval bocs, de ez most kötekedés volt.

arthurthedent 2022.05.09. 23:12:53

@molnibalage: "Szóval bocs, de ez most kötekedés volt."

Nem, nem volt kötekedés. Csak megkérdeztem, hogy az egyik abszolút és túlzónak tűnő kijelentést miért fogadod el vitathatatlan igazságnak. Merthogy amikor ilyen tutibiztos kijelentést hallok, akkor mindig elgondolkodom, hogy tutibiztos információk vannak mögötte vagy erős hit.

A Moszkváról is éppen néztem egy riportot, hogy annak milyen több rétegű iszonyat védelme van, hogy mennyire kilőhetetlen, meg modern meg minden. Aztán pik-pak, elsüllyedt. Ha három hónappal ezelőtt írtál volna egy cikket arról mennyire elsüllyeszthetetlen simán gratulálok. Ha három hónappal ezelőtt írtál volna egy cikket, hogy ha az ukrán repülő beleköt az oroszba, akkor vége.

Most úgy vagyok vele, hogy csoda tudja, azok az SZ-400-asok be voltak kapcsolva? Vagy bele voltak ragadva a dugóba valahol félúton? Az orosz gépen volt rakéta? A pilóta tudta hogyan kell használni a radart? Józan volt? :) Egyáltalán felszálltak vagy csak várták, hogy lesz valami? :)

Megint csak nem akarok kötekedni, de ebben a háborúban olyan groteszk dolgok történnek, hogy én már semmin sem lepődök meg, de a papírformára felesküdni szerintem igencsak nagy hiba.

savaz 2022.05.09. 23:45:12

@molnibalage: A videó nem azoknak szól, akik nem tudnk olvasni?
8-)

molnibalage · https://militavia.blog.hu/ 2022.05.09. 23:48:46

@arthurthedent: A a több rétegű védelem egyáltalán nem körkörös. Majd következő videóban meglátod. Bár, ha olvastad a HTÖ, akkor ezt elvileg már tudod.

A képek alapján...
Majd a videóban ;)

gigabursch 2022.05.10. 04:02:31

@molnibalage:
Moszkva kapcsán felhívom a figyelmedet erre a blogbejegyzésre (ha még nem találkoztál vele).
hajosnep.blog.hu/2022/04/20/a_moszkva_cirkalo_pusztulasa

Az általad csap p betűs blogként emlegetettet nem tudom megítélni, hogy mi volt ott a gond - túlmutat az ismereteimen.

arthurthedent 2022.05.10. 06:17:35

@molnibalage: "A a több rétegű védelem egyáltalán nem körkörös. "

<Csettint a nyelvével.>
Azt gondoltam, hogy van rá valami frappáns magyarázat. Mint a torinoi lepel, amiről meg kiderült, hogy a három szakértőcsoport mind rossz helyről vett mintát, ezért tűnt úgy, hogy a 13. században készült.

Tehát egyáltalán nem meglepő, hogy kilőtték, mert a védelem nem körkörös. Semmi meglepő nincs benne így utólag. :D

molnibalage · https://militavia.blog.hu/ 2022.05.10. 07:21:13

@gigabursch: Vannak értékes részei a linkelt hajós oldalnak, de pl. a számozott ábra kifejtése borzalmas, olvashatatlan abban a formában.

A végén levő egyik észrevétel nagyon fontos, de azon szutyok DCS-es videóbal készült linkelése felesleges. Ugyanarról oldalról linkeltek légvédelmis videót, ahol egy adott rendszer rakéta csatorna mennyiségével sincs tisztában a készítő... A legismertett 75-ös gyártmány családéval... (SA-2)

project640 2022.05.10. 08:08:43

@molnibalage: a szövetséges légierőre írtam, hogy 10ezer bevetés ...., de gondolom neked nem kell magyarázni, hogy az USA 'csak' 69 ezer bevetéséről is csak álmodnak az oroszok

ha már linkelgetsz, akkor én is linkelgetek :-)
egyébként rájöttem, hogy az a gond ezekkel a technikai elemzésekkel, hogy nem veszik figyelembe az emberi tényezőt .... ide van téve az orosz légvédelem csoda-légvédelme, és papíron egy légynek sem szabadna repülnie ukrajna fölött, ami nem orosz
vegyük észre, hogy az orosz haderő minden szinte gány! .... szívesen látnék egy orosz statisztikát bedöglött rakétékról, bedöglött elektronikáról, stb.... és szerintem meglelpő számok jönnének ki ..... szívesen bemennék egy 9Mx rakétákat gyártó orosz üzembe, biztosan nem a lockheed martin szintű gyártósort látnék .....
... érzem, hogy a karabahi balhét elkönyvelted magadban amolyan 'szokásos kaukázusi balhé' kategóriába ..... ezt tették az oroszok is, vesztükre
.... ha kicsit komolyabban foglalkoztak volna vele, akkor lehet, hogy harcászat, tervezés terén sikeresebbek lettek volna
'A karabahi balhéban hol volt Tor-M1/M2, Sz-300PM2, Buk-M3 és Sz-400?'
innen bőven szemezgessél, van itt minden: Tor, Buk, Pantsir ......
www.oryxspioenkop.com/2021/12/a-monument-of-victory-bayraktar-tb2.html

gigabursch 2022.05.10. 11:43:15

@project640:
Mindaz, amit kritikaként leírtál az orosz hadseregre vitathatatlan. Sőt! Érdemes is utánajárni!
De ha átnézunk az usákokra látjuk hogy hadi oldalon mennyi ideje dekkol tán Newportban(?) a méregdrága hordozójuk, mert nincs pénz (közben számolatlanul tömik az ukrán hadszínteret erőforrással), vagy az F35, F22 program hány év és még mindig nincs teljesen kész, de ha polgári oldalon nézzük akkor a Dreamlinerek vesszőfutása is magáért beszél, szóval... szóval ott se minden hűdetuti.
A tankok helyzetének tükrében nagyon kíváncsi lennék, hogy akár a Javelin, akár az RPG-7(?) ellen mennyire védett egy Merkava, Abrams, Leopard, (valamint a brit, francia, kínai, indiai, del-afrikai) tankok sokasága.

molnibalage · https://militavia.blog.hu/ 2022.05.10. 12:20:10

@project640: Sajnos a videóból a jelek szerint semmit nem nem értettél meg, ami azt hivattott mutani, hogy hol van veszély, mi a radar horizont hatása stb.

project640 2022.05.10. 12:45:44

@molnibalage: de, nagyon is megértettem .... technikai adatok vannak sorolva 19 percen keresztül. Mint amikor a frissen végzett iraki légvédelmi tiszt kikerül a frontra, és rácsapnak a kezére, amikor idő előtt bekapcsolná a tűzrávezető radart.
A fenti videó még csak meg sem akarná értetni az emberi tényezőt ... pedig ennél a háborúnál az mindennél fontosabb.

arthurthedent 2022.05.10. 12:50:21

@gigabursch: "A tankok helyzetének tükrében nagyon kíváncsi lennék, hogy akár a Javelin, akár az RPG-7(?) ellen mennyire védett egy Merkava, Abrams, Leopard, (valamint a brit, francia, kínai, indiai, del-afrikai) tankok sokasága."

Nem feltétlenül abban kell a megoldást keresni, hogy jobb tankot csinálunk, sokat javíthat a helyzeten, ha a meglévő tankokat jobban használjuk. Például gyalogsági támogatással meg a légierő támogatásával. Ha a tankok felett kering egy helikopter, ami azonnal odapörjöl ha meglát egy füstcsíkot megindulni a tankok felé, akkor a rakétás brigád nem fog nap mint nap tankokat kilövöldözni mint egy kacsavadászaton.

Ha a tankok nem tömött sorokba vonulnak a főúton, ahol a bokorban les a rakétás brigád, hanem valahol a nyílt mezőn vág át, akkor sokkal kevesebb az esélye a csapdának.

Ha a légierő leszedi a drónokat, ha elektronikusan zavarják a komunikációjukat, akkor a rakétás brigád nem fogja olyan pontosan tudni, hogy éppen merre mennek a tankok.

Tévedés azt hinni, hogy a megoldást csak a még erősebb páncél jelentheti.

project640 2022.05.10. 13:03:12

@gigabursch: kár összehasonlítani az orosz haderőt az USA-val ... és kár itt negatív példákat hozni a másik oldalról, mert kb. olyanná vállik a hasonlítgatás, mint amikor gyerekként arról láttam filmet, hogy az angoloknál gyerekeket dolgoztattak a bányákban 150 évvel ezelőtt ... és ezzel akarták bizonyítani, hogy a létező szocializmus milyen fasza

az ambrams-et ugyanúgy kinyírja a javelin ... erre írtam, hogy milyen ostoba ötlet volt az oroszoktól ketrecet eszkábálni a hk-k tetejére, azt gondolván, hogy az majd megvéd ..... a merkava 4 már más állatfaj .... a 2006-os háborúk tapasztalatai alapján (amikor számos merkava4-et vesztettek kornet-ek miatt) aktív védelmi rendszert (en.wikipedia.org/wiki/Trophy_(countermeasure)) szereltek fel .... a 2014-es háborúban a fenti rendszernek köszönhetően kornet miatt nem veszett el merkava

molnibalage · https://militavia.blog.hu/ 2022.05.10. 13:07:10

@project640: Nincs az a humán faktor, ami képes legyőzni a radarhorizontot és a távolságot...

project640 2022.05.10. 13:50:40

@molnibalage: már ha van radarhorizont (magyarul van egy működő radarunk), és képesek vagyunk ellentevékenységet folytatni egy ellenrakéta formájában .... 2 hónap alatt nem döngölték földbe az ukrán légerőt ..... lehet itt nagyívű technikai szemléket tartani , de teljesen felesleges .... papíron az mg42 tűzgyorsasága megállított volna minden humán-támadást - aztán nem így lett
egyetlen esetről sem tudok, hogy orosz harci repülő lőtt volna le ukrán repülőgépet .... és máris ott vagyunk, amit a legelején írtam:
sikeres felderítés, sikeres leküzdés .... valamelyik nem megy az oroszoknak .... de lehet nyugodtan beszélni a radarhorizont fizikájáról (Öveges professzor örülne neki :-))

arthurthedent 2022.05.10. 14:57:25

@molnibalage: "Nincs az a humán faktor, ami képes legyőzni a radarhorizontot és a távolságot..."

Dehogy nincs. Amikor a drónokkal kilövöldözik azokat a rakétarendszereket meg radarokat, amiket pont a drónok kilövésére vittek oda, akkor tudod, hogy a radarhorizontot pont a humán faktor győzte le. Nevezetesen az, hogy az orosz katonák nem kapcsolták be a radart, hanem elmentek a közeli bótba sört zabrálni.

arthurthedent 2022.05.10. 15:14:26

@molnibalage: Szerintem elég egyszerű és logikus, miért mondod, hogy nincs semmi értelme? Akármilyen szuper technikát használhatatlanná képes tenni a humán faktor, a hozzá nem értés, az érdektelenség, a hanyagság.

molnibalage · https://militavia.blog.hu/ 2022.05.10. 15:28:09

@arthurthedent:

A radarhorizont nem tűnik el attól,. hogy szétlősz vele egy Tort vagy bármit. Ergo hülyeséget írtál. Elég méreteset.

arthurthedent 2022.05.10. 18:49:39

@molnibalage: "A radarhorizont nem tűnik el attól,. hogy szétlősz vele egy Tort vagy bármit."
A radarhorizont eltűnik attól, hogy a kezelő szépen kikapcsolja a radart és elmegy berúgni a haverokkal.

" Ergo hülyeséget írtál. Elég méreteset."
Ergo nem értetetted, hogy mit írtam és ennek ellenére erőlködsz, hogy majdnem megpattant egy hajszálér a szemedben. Nem valami elagáns. :D

molnibalage · https://militavia.blog.hu/ 2022.05.10. 21:20:40

@arthurthedent: Felőlem olyan hülyeségekben hiszel, amiban akarsz. Maradjunk ennyiben.

project640 2022.05.11. 10:18:00

@molnibalage: tényleg nem értelek .... egyszerűen nem érted, hogy mit akarunk kihozni. Hogy technika ida, vagy oda... radarhorizont, távolság, sebesség, szögeltérés, gyorsulás .... mind csak technikai számok egy szánítógépes szimulációban. A valóság pedig az, hogy kifogy az üzemanyag, a személyzet szándékosan teszi tönkre ... és a világ premier plánba tudja végignézni, ahogy egy orosz, magányos t-90m-et szétkapnak az ukránok.
Amikor nézegettem a yemeni háborús, Abramsakat kilövős videókat, akkor a kommentekben letudták, hogy az szaudi személyzet mennyire nincs kiképezve egy komplex összefgyvernemi hadviselésre.
Az izraeli merkavak, gyalogos támogatással a városi, asszimetrikus hadviselés legjobbjaival, a hamasszal vívják évek óta a háborújukat ... és ez meg is látszik rajtuk.
Az oroszok minden szinten hazudnak... még maguknak is ... folyamatosan ... a maszkirovka a vérükben van. Ezért indult ez a háború, mert még Putyinnak is maszkirozták a haderő valódi lehetőségeit. A hadsereg alegységeiben még mindig hiearchikusan felülről jövő hadászati célokat kell megvalósítani, miközben az ukrán haderő, a sok éve NATO standerdek alapján harcolnak .... harcászati, taktikai szabadság, rugalmasság. A moszkvánál a mai napig nem tudjuk, hogy hányan halltak meg..., de nem csak mi nem tudjuk, hanem a meghalt tengerészek szülei sem! Szoktk mondani, hogy az orosz nép félig európai, félig ázsiai, azért ilyenek, és kell nekik egy vezető .... de ezt nem osztom. Fordítva van, a vezetőik teszik őket ilyenné ... jó pl. erre a magyar nép .... egy szabadságpárti, alapvetően liberális nép ma az EU legnagyob trollja, és az orosz fake news mediat a legjobban osztó néppé váltunk. A történelem egyik legmilitánsabb népe, a németek ma az egyik legbékésebb nép .... lehet ám így is! De ezt beteg, hataloméhes embereknek hiába mondja az ember ... és a nép falja ezt a nacionalista ömlengést, aminek a vége csak a pusztítás, meg a háborúk :-(

molnibalage · https://militavia.blog.hu/ 2022.05.11. 10:41:00

@project640: Ennek sok köze nincs a blog témájához.

project640 2022.05.11. 15:26:32

@molnibalage: ameddig ilyen mondatok hangzanak el egy technikai blogban:
'Az orosz földi telepítésű radarok, a légtérellenőrző gépek, illetve a nagy hatótávolságú légvédelmi rendszerek miatt 300-500 méter feletti repülés öngyilkos hajlamú viselkedés lenne. Emiatt szinte az egyetlen szóba jöhető taktika az „üss és fuss” jellegű bevetések repülése, végig kismagasságon, ami a fentiek miatt nagyon nehezen kivitelezhető és egyes területeken kvázi lehetetlen.'

megállapítasz valamit papíron, ami -most már látjuk- sehogy sem működött ... a kijózanító igazság az, hogy az ukrán légierő bőven nem 'csak' az 'üss és fuss' taktikát használta, használja ....és ennek miértje nem az orosz technika harci paramétereiben keresendő, hanem az amögött álló -persze már sokkal szofisztikáltabb- okokat
és így jutottunk el a morálhoz, a leszaráshoz, a gányhoz ..... ilyen egyszerű
ha egy háborús eseményt mutatunk be, annak ne csak tecnikai oldalát mutassuk meg .... vagy 'csak' maradjunk haditechnikai szemlélők, és elemezzük a haditechnikai kiállítások tárgyait

amikor 1973-ben majdnem megverték izraelt, akkor az izrael nem a pech-jének tudta be ... hanem szembenézett addigi önmagával , addigi nagyképű viselkedésén ... és kezdte komolyan venni az arab ellenfeleket ..... szerinted csak az orosz politika vedte félvállról, gyenge ellenfélnek az ukránokat? .. ugyanezt tette a su-35 pilótája is ... ő is orosz, ő is a putyini propagandát hallgatja 20 éven keresztül

molnibalage · https://militavia.blog.hu/ 2022.05.11. 15:35:47

@project640: Mutasd meg a sok sok videó felvételt a nagy magasságú, kondenzcsíkos repkedésről.
Még áprilisban is kismagasságon repült mindenki, mindenhova. Navajon miért szerinted?

Az 1973-as izraeli veszteségek a komoly arab technikai fejlesztéseknek is tudható be és az, hogy két fronton kellett egyszerre tüzet oltani.

1967-ben csak Dvinák voltak a Közel-keleten, a kis magasságon operáló vadászgépek és csapásmérők ellen nem sokat értek. Az első változatok 3 km alatt tüzelni sem tudtak, de még a szubszonikius, régebbi gépek is kimanőverezték azokat és ezek nem voltak mobilak. A rakéták 6G táját tudták.

Erre 1973-ban jött a Silka, full mobil radaros AAA, a Kub, ami iszonyatosan mmobil a Dvinához képest és kismagasságú célok ellen is megfelelt, CW radarja ellen semmit nem ért a zajzavarás, a rakéta 15G-t tudott. Meg megjelent a Sztrela-2M.

Vegyük már észre, hogy 1982-ben az F-4 Phantom II másodvonalassá vált az IAF-ben és csak csapásmérésre használták. De ott is az F-16 vitte a prímet, ami még bombákkal is megrakva húzta az 5-6G-t 3 km magasan, ami kellett a Kub ellen.

Megint elkezdesz valamiről beszélni, majd a végén nem technikai beszólások jönnek. Tessék már végre felébredni, vannak olyan dolgok, amik ellen a legképzettebb pilóta sem tud semmit tenni.

Az, hogy az ellen alapvetően technikai és mennyiségbeli fölényben van, az ukránok tevékenységét igen szűk területre határolta be. Láttál mostanában bombázgató ukrán gépről az orosz légtérhez közel videót? Kettőt találhatsz miért a szigetnél bombáztak a gépek. Merz az orosz úgy látszik képtelen BARCAP-et fenntartani a Krímtől még 350 km távolságban is...

savaz 2022.05.11. 19:36:28

Ha már a blog témája:
Ez a csávó orosz, elég sokfelé idézgetik és főleg orosz oldali cuccokatrak fel (nem feltétlenül propagandát, csak ami ott készült)
twitter.com/GirkinGirkin

Na a mi nekem feltűnt, hogy rendszeresen rak fel videókat , amelyek a front orosz oldala mögött készültek, akár több tíz kilométerre, vagy akár Belgorodban, és légvédelminek tűnő rakétaindításokat ábrázolnak. Azaz az orosz rakétás légvédelem keményen dolgozik még ma is, na de mire/kire lőnek és miylen eredményességgel?
twitter.com/GirkinGirkin/status/1524368141178085377?cxt=HHwWgoC9ne-v0qcqAAAA

molnibalage · https://militavia.blog.hu/ 2022.05.11. 22:37:43

@savaz: Ez akár ballisztikus rakéta indítás is lehet. Két füstcsíkból senki meg nem mondja, mert az Sz-300/400 is kvázi ballisztikus módon repülnek...

savaz 2022.05.11. 23:36:18

@molnibalage:
Azokat nem nappal indítják, hanem este. de ha figyeled a blogját van több is, olyanok is amelyiken elműködik a robbanófej. Belgorod, Luhanszk, meg Donyeck fölött, tehát rövidebb hatütávolságú rendszereket is használnak.

Ez ugyanott van és pont abban a faluban filmeztek le egy s-300-as üteget is:
twitter.com/uasokyra/status/1523906100109656066

Sir Gombóc 2022.05.11. 23:59:16

@molnibalage: csak te nem érted. Olvasva a többieket, mást sem. A technikai adatokkal nyilván tisztában vagy, de az csak féltudás.

project640 2022.05.12. 10:27:33

@molnibalage: omg ... megemlítettem a 73-as háborút, mindenfajta haditechnikai szösszenet nélkül, nálad meg kigyulladt a vörös gomb, és elkezdesz shilkázni, dvinázni, phantomozni .... te tényleg nem érted, hogy mire akarok kilyukadni
emlékszem, amikor fősulira jártam (Bólyai :-) ... biztos ismerős neked) levitézlett alezredesek harcászat órán ecsetelték, hogy az automata töltős T-72-es család milyen über szuper egy nagy, böhöm, kilóméterkről kiszúrható leo2-vel szemben .... azért írtam ilyen egyszerűen (és véletlenül sem belevinni semmi szakmait), mert kb. ebben a stílusban fejezték ki magukat
aztán volt a másik fajta, aki az utolsó csavarig ismerte a neva-t, meg a P-15-öt, és hosszan ecsetelte a jugó fölött lelőtt F-117-es gyengeségeit ... aztán véletlenül rákérdeztem a 91-es öböl háború tapasztalataira, és jött a szokásos az arabok szarok, szarul lettek kiképezve, stb.... az, hogy az F-117 lelövése súlyos bevetési hiányosságok sorozata miatt következett be (és persze kellett hozzá a légvédelmi rendszer készsé-szintű ismerete, ezt nem is próbálom elbagatelizálni ) az számára már smafu volt .... ő szerintem halála pillanatáig elhitte, hogy a 60-as évekbeli szovjet technika kenterbe veri a 90-es évek amerikai technikáját .....

molnibalage · https://militavia.blog.hu/ 2022.05.12. 10:36:53

@project640: Te csapongsz összevissza minden között én meg simán közöltem, hogy amit írtál az hol törik meg, mint érv.

A P-15 is hülyeség, Dani Zoliéknak P-18-asa volt.

A többi része is az F-117-esnek az unásig ismert téves VÁROSI legendák. De erről is lesz videó, amiből tanulhatsz.

Én egyre inkább azt látom. hogy sokat markolsz, keveset fogsz...

project640 2022.05.12. 12:31:59

@molnibalage: neva, p-15, csak azért írtam, mert ez jutott eszembe (légvédelmis tanárról beszélek), és utána írtam tovább a gondolataimat ... te meg egyből csuklóból nyomod vissza, hogy hülyeség ...

amikor meg a karabahi háború kilőtt pantsir, tor, buk-jait linkelem be, amiről te korábban azt írtad, hogy olyan nem volt ... akkor meg következetesen hallgatsz

nekem itt konec filma ...

molnibalage · https://militavia.blog.hu/ 2022.05.12. 16:10:55

@project640: Ilyen hülyeséget nem írtam, hogy nem volt. Honnan szedsz ilyen hülyeségeket?

Wildhunt 2022.05.12. 16:17:53

@Sir Gombóc: a felszerelés hiányát majd pótolja a győzelembe vetett hit?

Sir Gombóc 2022.05.12. 16:23:11

@Wildhunt: nem írtam ilyet, de nem is erről írtam, írtak mások sem.

molnibalage · https://militavia.blog.hu/ 2022.05.12. 16:28:43

@Sir Gombóc: Hol? Bakker videófelvételek voltak ezek kilövéséről. Ne húzzál már fel te is.
Még számolgattam is, hogy pl. az Osza kilövéseknél ha azok RCS-es mekkora lehet, akkor annak SzoC-ja mekkora távolságról észlelhette.

Sir Gombóc 2022.05.12. 17:03:42

@molnibalage: "A karabahi balhéban hol volt Tor-M1/M2, Sz-300PM2, Buk-M3 és Sz-400?"

Ezt írtad itt az egyik hozzászólásodban. Ezt nehéz lenne másképp érteni.

molnibalage · https://militavia.blog.hu/ 2022.05.12. 17:14:47

@Sir Gombóc: Mondd, feltűnt neked, hogy a karabahi balhéban Buk-M1, Osza-aKM meg Pancír volt és ezek nincsenek a listában?

Bocsánat az, hogy te mit fantáziálsz ahhoz képest hogy mit írtam, az nem az én problémám. ..
Az, hogy te máshogy értesz konkrét rendszereket.

De hát tudjul, egyeseknek nehéz Budapestet Budapesttől megkülönböztetni, vagy szezon a fazontól.

molnibalage · https://militavia.blog.hu/ 2022.05.12. 17:17:29

@Sir Gombóc: Szóval még egy ilyen ostoba komment és a szokásoktól eltérően, akkor törlés, további pattogás esetén meg ban. Nekem ebből elegem van.

Az ember leírja, hogy A, B és C, de meg ebből azt szűröd le, hogy D, E és F-ről van szó...

Azért a hülyeség tolerálásának is meg van a határa főleg úgy, hogy még kb. hazudozol is mellé

Sir Gombóc 2022.05.12. 17:50:30

@molnibalage: te egy beteg elme vagy. Saját magadat cáfolod, jó lenne visszaolvasnod, kinek, mire, mit írtál. Mert láthatóan nem emlékszel. De nyugodtan törölje, bannolj, nem érdekel, olvastam a blogot, de nem fog hiányozni ez a fölényes viselkedés. Kellemes további homokozást.

molnibalage · https://militavia.blog.hu/ 2022.05.12. 19:51:58

@Sir Gombóc: Milyen fölényes viselkedés?
Jöttetek a k-iu konfliktussal, ahol NEM VOLT se Buk-M3, se 2K22M, se Pancír, se Sz-400. de még PM2 sem.

Innen indult.

" írod, hogy 500 m felett öngyilkos a repülés .... pont ezt hangsúlyozom: igen a szovjet a légvédelemmel szemben, de nem az orosszal! 2020-ban volt a karabahi háború, ahol a török drónok szarrá verték az egyébként tapasztalt, magas morállal rendelkező örmény haderőt. Az oroszok meg csak kamilláztak, hogy mi van itt! "

Amikor a k-i légvédelem nagyrészt hh-s maradék volt a mai orosszal szemben.

RoGeR 2022.05.13. 22:32:47

Az Oryx az oroszoknál 34 db harci gép elvesztését írja, főként Szu-25 és Szu-34.

Ez mennyire számít nagy veszteségnek orosz szemmel?
Nem csak technika szempontjából, hanem az esetlegesen elvesztett emberállományt figyelembe véve.

Másik érdekes kérdés, hogy nem nagyon látni híreket a Tu-22, Tu-95, Tu-160 bombázókról. Gondolom ezeket próbálják az ukrán légvédelem hatókörén kívül tartani és onnan lőni az ukrán területeket.

molnibalage · https://militavia.blog.hu/ 2022.05.14. 09:46:50

@RoGeR: Nem ismerem az oroszok szemét. Azt viszont igen, hogy a a Sivatagi Vihar alatt a koalíciós veszteség 40 gép táján volt, csak egy sokkal nagyobb flottából. Csak a jenki merevszárnyú erő volt 2000 gép tája, ha jól emlékszem.

A szaúdi gépekkel nem számolva az alábbi komoly légiharc-potenciállal rendelkező gépek települtek a körzetbe a Sivatagi Vihar előtt:

210 db F-16
120 db F-15C
48 db F-15E
90 db F-14
160 db F/A-18,

összesen 628 db vadászgép, ebből 418 db – tehát durván a 2/3-a – BVR képességgel is rendelkezett.

Az orosznak összesen van 2018-ig 119 új Szu-34.
A régi Szu-25 előtt utóbb úgyis eltűnik.

Szóval azért ez nem "megvonom vállam" kategória.
A SV jenki szemmel az volt.

i.imgur.com/nx3nilt.png

A felsorolt bombázókat kívül tartani a légvédelem hatókörén nem feladat, ha irányított rakétákat használnak. Bármelyik fegyverük nagy magasságból 100 km feletti hatótávolsággal bír.
Az ukrán Sz-300PSz megsemmisítési zónája meg 75 km-es...

Wildhunt 2022.05.14. 09:55:51

@molnibalage: azt jól látom, hogy a légvédelmi rendszerek életciklusa jóval hosszabb mint a repülőgépeké?

gigabursch 2022.05.14. 11:17:59

@molnibalage:
Köszönöm, ezek így már emészthető adatok.
(Bár a kedvelt rövidítéseid sokszor nehézséget okoznak ...)

savaz 2022.05.14. 11:20:41

Ez vajon mi lehet?
twitter.com/Osinttechnical/status/1525302017505300480?cxt=HHwWgMC4idCG-6oqAAAA

Elvileg tegnap este csinálták a videót Belgorod fölött, orosz területen.
Vagy az ororszok próbálnak világítólövedékekkel megvilágítani ott valamit, amire lőnek, vagy a célpont ereget infracsapdákat (nem tudok róla, hogy drónokon lenne infracsapda).
Esetleg maga a robbanás sem a légvédelem hangja, hanem a támadásé, de akkor az ukránok lazán korzózgatnak magasan és bombázgatnak orosz területeket ellenállás nélkül.
Vagy legrosszabb esetben saját gépekre lőnek.

molnibalage · https://militavia.blog.hu/ 2022.05.14. 16:06:09

@Wildhunt: Ez ebben a formában túl generális kijelentés. Mikortól nézve meg kinél?
Lássunk példákat.

A hh 1960-1990 időszakában nagyon kevés típus szolgált első vonalban még 15 évnél is többet. Vagy telejsen. Az 50-er évek eleji típusok úgy eltűntek a 60-as évek végére a nagyhatalmaknál, mintha nem is léteztek volna, kerekítési hiba lett egy F-86, egy MiG-15/17. De ettől még a VSz országokban és NATO másodvonalban is maradtak Voodoo és ilyesmi egzotikumok, meg a briteknél pl. 1988-ban létezett még a EE Lightning vagy a Buccaneer. De ezek a kivételek.

Ellenben egy Sz-75V Volhov, amit 1961 táján gyártottak az Sz-75M3-ként szolgálhatott akár még a Szu-n belül is. Az Sz-300PSz hadrendbe állítása után meg még exportálták is feleslegesség váltókat, tehát ezek akár a 2000-es éveket is megélhették.

Ellenben US, 1955 tájától Nike Ajax meg 1960 tájától a Hercules. 1972 tájára ezek, BOMARC és a SAGE nagy része kinyírva...

De ellenpélda repcsiknél az F-4E vagy más változata. NATO államokban szállított gépek közül a törököknél még mindig repül az F-4E Terminator 2020...

Szerintem ilyen generális kijelentés nem tehető.

De ha meg a B-52 az alap, akkor minden SAM nyüszít. Az utolsó B-52H 1962-es gyártású asszem. Még csak itt meghúzva a vonalat is agyonver mindent, nemhogy maga a B-52 család...
De a Tu-95/142 család is ez a kategória.

A PATRIOT közül is üzemel még olyan, amit a 80-as években gyártottak és legfeljebb PAC-1 konfig. Hogy a mai PAC-3 konifgosok közül mi az új, mia a fejlesztett és ami fejlesztett, abból mennyi az eredeti? Nemtom.

De az Sz-300-asok közül vannak cirka 40 évesek, amik még üzemelnek. de az első Sz-300PMU1 is 1993-as...

Az F-16A gépek közül privát kontraktornál 1978-as rendelésű repül...
129/78-0322, 220/78-0327

www.thedrive.com/the-war-zone/38991/first-contractor-operated-f-16-aggressors-include-mig-killers-veteran-of-iraqi-reactor-strike

Tehát maga egy gép is lehet már 40 éves.
A legfiatalabb USAF F-15C is 1986-os gyártású és repül.

Ezek alapján generális kijelentést nem lehet tenni még alváltozat terén sem, nemhogy típuscsaládot nézve. Főleg úgy, hogy pl. a Nyeva még mindig szolgál itt-ott meg a Volhov is. De az adott országban adott estben "csak" 30 éve.

project640 2022.05.17. 11:30:40

akkor mindenki kedvéért mégegyszer beteszem a karabahi veszteséget

www.oryxspioenkop.com/2021/12/a-monument-of-victory-bayraktar-tb2.html

és hozzá a pontos kijelentést: '"A karabahi balhéban hol volt Tor-M1/M2, Sz-300PM2, Buk-M3 és Sz-400?"'

a listában van tor-m1 és m2 is ..... és tényleg nem akarlak ba*ogatni, mert ez nem egy súlyos tárgyi tévedés, de illik beismerni .... és mégegyszer: ez természetesen nem negálja a tudásodat, és semmiképpen sem a munkádat .... én csak azt írom már hosszú kommentek óta, hogy te nem nem tudsz elszakadni a technkai valóságtól, és figyelembe venni a humán faktor fontosságát!!!!
A karabahi háborúban az oroszok egyfajta békefenntartóként voltak jelen .... az eszközök jelentős részét orosz személyzet üzemeltette .... miért egyezett bele az örmény vezetés gyorsan a tűzszünetbe (egyébként ezzel súlyos belpolitikaai válságot előidézve)? ... mert az oroszok pusholták őket, mert rádöbbentek, hogy szart sem érnek az azeri előrenyomulással szemben!
A pantsir típusú légvédelmi rendszerek éppen pl. a drónokhoz hasonló kis, és alacsonyan szálló célpontok ellen találták ki. Semmit nem értek .... ami ellen meg kellett volna védeni a szárazföldi csapatokat, az végzett velük.
Nagy technikai tudásod van ... ezt mondom ... mintha a fősulis tanáraimat hallanám ..., de pont ez a baj az orosz haderővel is. A gyakorlatias innováció teljes hiánya.
Könyörgöm vegyük észre, hogy képtelenek mélységű szintű légi csapást eszközölni!!! Papíron a világ egyik legnagyobb légerejéről beszélek .... a légi bevetések elenyésző % precíziós csapás!!! .... 2022-ről beszélek!!!! ... amikor a DJI gyártósoráról havonta leesik több százezer mavic3-as drón, amik ellen tehetetlenek az oroszok!!!! ... hidegháborús elvek alapján kezdik meg a folyami átkelést, aztán csodálkozank, hogy az ukrán tüzérség szanaszét lövi őket ..... és, akkor még nem is kezdték el használni az M-777.es típusú tarackokat .... mi lesz majd akkor? amikor bayraktarokkal megtámogatva 40 km fognak cm pontosan lődözni M982-es gránátokat!? ..... az orosz légierőnek már régen izzé , porrá kellett volna szednie a vontatott ukrán tüzérséget ....

Wildhunt 2022.05.30. 09:21:17

27.-én állítólag megint lelőtt egy mig 29 egy su-35-öt. Igaz, ezt csak az ukránok telegramján lehet megtalálni.

savaz 2022.06.26. 11:38:11

Újabb legenda született, KIjev kecskéje:
www.news18.com/news/buzz/chaotic-goat-of-kyiv-leaves-40-russian-soldiers-injured-after-setting-off-booby-trap-5438581.html

Állítólag éppen trükkös csapdákat telepítettek az oroszok, amikor egy kecske beleakadt valamelyik botlódrótba és a robbanás beindította a többi csapdát is, megölve vagy megsebesítve kb 40 oroszt.
süti beállítások módosítása